Vingertopletsel

Een topletsel ontstaat aan het topje van een of meerdere vingers. Het topje van de vinger is gedeeltelijk of geheel beschadigd. Er zijn verschillende soorten vingertopletsels zoals bijvoorbeeld: ´crush’ letsel (waarbij de vinger bijvoorbeeld tussen een deur is gekomen) en ‘scherp’ letsel (waarbij er bijvoorbeeld met een mes een snede in de vingertop is gemaakt).

Letsel aan de vingertop geeft vaak functionele en cosmetische klachten. Tevens kunnen er door het trauma onderliggende structuren beschadigd zijn. Het is daarom aan te raden om bij topletsel te overleggen met een arts.

Behandeling vingertopletsel

1. Reinigen
Spoel de vingerwond goed door met stromend lauw kraanwater en als er geen water bij de hand is, laat de wond dan even goed doorbloeden. Desinfecteer de wond met een ontsmettingsmiddel, jodium of Mesitran honinggel. Dit kan wat prikken, maar voorkomt een veel vervelender infectie.

2. Verbinden
Verbind een vingertop met een Klinitulle vetgaas, wat eenvoudig rondom de vinger te winden is. Breng eerst wat Mesitran honinggel aan om verkleving aan de wond te voorkomen en het gevaar op infectie te minimaliseren. Een wond aan een vingertop is heel gevoelig. Verbind de vinger daarom stevig met een Klinifix fixatiewindsel (Hydrolast of Cohesive 4cm breed).

3. Behandeltips

  • Verwissel het verband dagelijks of op indicatie van de arts.
  • Inspecteer de wond op ontstekingsverschijnselen zoals roodheid, warmte, zwelling, pijn en functieverlies. Raadpleeg de huisarts bij koorts of als de wond gaat infecteren.
  • Als de gewonde de laatste 5 jaar geen tetanusvaccinatie heeft gehad, en er is sprake van straatvuil in de wond, is het aan te bevelen om met de huisarts te overleggen of dat een nieuwe vaccinatie nodig is.