Cosly.com & arbeidsmediation& narrowcasting

image frameEen Ulcus Cruris is een slecht genezende wond (zweer) aan het onderbeen. Het is meestal een chronische, terugkomende aandoening op basis van een (bloed)circulatiestoornis. De oorzaken van een Ulcus Cruris kunnen zowel arterieel (10-15%) als ook veneus (70%- 80%) zijn. Overige oorzaken kunnen o.a. zijn: infecties, een maligniteit (gezwel) of door bestraling. Allereerst is het belangrijk om de diagnose te stellen of het om een arterieel of veneus ulcus cruris gaat. Bij arterieel vaatlijden mag (bijna) nooit compressietherapie plaatsvinden. Dit omdat bij arteriële problemen de aanvoer van zuurstof en voedingsstoffen al belemmerd wordt, bij compressie wordt dit dus nog meer belemmerd.

Verschijnselen veneus Ulcus Cruris:
Bij een veneus Ulcus Cruris is de terugvoer van het bloed uit de benen naar het hart gestoord. Hierdoor treedt er door het ontstaan van een hoge druk in de venen, vocht uit de vaten waardoor pitting oedeem (onderhuidse vochtophoping) ontstaat en het vocht zich uiteindelijk door de huid naar buiten werkt (Ulcus/zweer). Dit ulcus manifesteert zich vaak rond de enkel en het gebied tussen enkel en het begin van de kuitspier, zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant van het been.

Behandeling veneus Ulcus Cruris:
Zolang er oedeem in het been aanwezig is zal de ulcus nooit genezen. Oedeemreductie kan plaatsvinden door middel van compressietherapie.


Verschijnselen arterieel Ulcus Cruris:

Bij een arterieel Ulcus Cruris ontstaat er een vernauwing van de aanvoerende bloedvaten, hierdoor krijgen de weefsels te weinig zuurstof en voedingsstoffen. Dit leidt tot weefselversterf. De wond kan niet genezen, maar zal gaan ulcereren (zweren). Dit Ulcus Cruris vinden we meestal op plaatsen die van nature minder goed doorbloed zijn, zoals de buitenste voetrand, de voetrug, het achillesgebied en het scheenbeen.


Behandeling arterieel Ulcus Cruris:
  • Zolang de vernauwing blijft bestaan kan het ulcus niet genezen. Deze vernauwing kan door middel van Dotter of laserbehandeling worden behandeld, een eventuele operatieve behandeling kan noodzakelijk zijn.
  • Niet zwachtelen, tenzij anders geïndiceerd door de behandelend arts.
  • Wanneer er sprake is van een wond deze behandelen volgens protocol.Klinion is een merk van Mediq Medeco | © Copyright 2010 - 2015 Mediq Medeco | Disclaimer | Sitemap