Cosly.com & arbeidsmediation& narrowcasting

image frameWat is een brandwond?
Een brandwond is een wond die meestal ontstaat door verbranding van de huid door invloed van hitte gedurende een bepaalde tijd en boven een bepaalde kritische temperatuur. Boven deze temperatuur (+/- 42°C) treedt na enige tijd beschadiging van de huid op. Brandwonden kunnen ontstaan door contact van de huid met hete gassen, vloeistoffen of andere materialen.

Extreme koude, zoals aanraking van vloeibare stikstof, heeft hetzelfde effect op de huid als hitte. Ook sterk bijtende chemicaliën kunnen brandblaren veroorzaken wanneer ze met de huid in aanraking komen. Brandwonden worden, afhankelijk van de diepte, in verschillende gradaties onderverdeeld. De diepte, en daarmee de graad, van een brandwond hangt af van de temperatuur, de tijd dat de huid blootgesteld wordt aan die temperatuur en de oorzaak.

Kenmerken en gradaties brandwonden:

Eerstegraads brandwond: roodheid, licht gezwollen en pijnlijkTweedegraads brandwond: roodheid, licht gezwollen, pijnlijk en blaren (soms pas na enige tijd)Derdegraads brandwond: grauw-wit (gekookt) later bruin/ perkamentachtig of zwart (verkoold), huid heeft normale soepelheid verloren en pijnloos
Een open wond is een ideale voedingsbron voor bacteriën die vroeg of laat elke brandwond binnendringen. Infectie van de wond kan tot gevolg hebben dat bacteriën via de bloedsomloop in de organen van het lichaam terechtkomen. Dit is een van de gevaarlijkste complicaties die een patiënt met grotere brandwonden bedreigen. Dit gevaar blijft in het algemeen bestaan tot de wond zich spontaan sluit of door stukjes gezonde huid wordt gesloten. Daarom is de behandeling van brandwonden gericht op het sluiten van het wondoppervlak en het tot staan brengen of remmen van infecties.

Eerste- en tweedegraads brandwonden kunnen spontaan genezen, dat wil zeggen zonder huidtransplantatie. De definitieve sluiting van derdegraads brandwonden is slechts mogelijk met behulp van huidtransplantaties.

Behandeling brandwond

Klinion is een merk van Mediq Medeco | © Copyright 2010 - 2015 Mediq Medeco | Disclaimer | Sitemap