Cosly.com & arbeidsmediation& narrowcasting

image frame1. Reinigen
Vooral bij diepere snijwonden is het schoonmaken van de wond van groot belang om zo infectierisico te minimaliseren Spoel de wond goed door met stromend lauw kraanwater en als er geen water bij de hand is, laat de wond dan even goed doorbloeden. Desinfecteer de wond met een ontsmettingsmiddel, jodium of Mesitran honinggel. Dit kan wat prikken, maar voorkomt een veel vervelender infectie.2. Verbinden
Dek een oppervlakkige snijwond bij voorkeur af met een niet verklevend wondkompres om te voorkomen dat het verband aan de wond kleeft en er zo bij een verbandwissel nieuw gevormd weefsel wordt losgetrokken. Door eerst wat Mesitran honinggel op de wond aan te brengen wordt verkleving voorkomen en het gevaar op infectie geminimaliseerd. Gebruik bij wijkende wondranden zwaluwstaartjes of reepjes smalle hechtpleister (Kliniplast Silk) om deze naar elkaar toe te krijgen voor een mooiere wondgenezing.

Een geschikte wondbedekker is bijvoorbeeld een Klinitulle zalfkompres, afgedekt met een nonwoven kompres. Ook kan direct op de wond een niet verklevend kompres zoals de Novopad of de Alupad geplaatst worden. Het wondkompres wordt vastgezet met een hechtpleister (Kliniplast NW) en kan extra gefixeerd worden met een windsel (Klinifix Hydrolast) om verschuiven te voorkomen.
Een snelle mogelijkheid is een kant-en-klare eilandpleister (Kliniplast Border (wit) of Kliniplast Comfort (huidskleur) waarbij gelet moet worden op de juiste maat wondkussen, zodat de wond volledig afgedekt wordt.

3. Behandeltips
  • Leg bij een diepe, flink bloedende snijwond een wonddrukverband aan om het bloeden te stelpen en leg het aangedane lichaamsdeel omhoog.
  • Verwissel het verband dagelijks.
  • Inspecteer de wond op ontstekingsverschijnselen zoals roodheid, warmte, zwelling, pijn en functieverlies. Raadpleeg de huisarts bij koorts of als de wond gaat infecteren.
  • Raadpleeg een arts bij een diepe of grote snijwond, bij flink bloedverlies of als de wondranden ver uit elkaar staan. De wond moet dan binnen 4 uur gehecht worden.
  • Als de gewonde de laatste 5 jaar geen tetanusvaccinatie heeft gehad, en er is sprake van straatvuil in de wond, is het aan te bevelen er een bij de huisarts te halen.

Klinion is een merk van Mediq Medeco | © Copyright 2010 - 2015 Mediq Medeco | Disclaimer | Sitemap