Cosly.com & arbeidsmediation& narrowcasting

image frame

Hier houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes op het gebied van wondzorg én van de nieuwe producten waar we extra trots op zijn!

De afdeling medische microbiologie van het AMC onderzoekt de antibacteriële werking van honing. Uiteindelijk willen de onderzoekers dat er een nieuw soort antibiotica ontstaat die op de huid kan worden gesmeerd.


Medisch microbioloog Paul Kwakman doet momenteel onderzoek bij patiënten op de intensive care. Van de patiënten met een katheter, die daardoor een verhoogde kans hebben op een infectie, krijgt de helft een likje honing rond de katheter. Kwakman in AMC Magazine: 'In honing is de suikerconcentratie heel hoog. Sommige bacteriesoorten kunnen daar niet tegen. Daarnaast breekt een enzym in honing suiker af, waarbij een beetje waterstofperoxide ontstaat. Niet schadelijk voor de huid, maar genoeg om sommige bacteriën te doden. Maar zelfs als de honing wordt gemengd met een stof die de vorming van waterstofperoxide blokkeert, heeft hij nog een sterke antibacteriële werking.'

Honing op de huid smeren

De hoop is dat uit honing stoffen kunnen worden gewonnen die bruikbaar zijn als antibioticum. Meer en meer bacteriën zijn resistent geworden tegen de bestaande antibiotica. De mogelijkheden van het gebruik van complete honing zijn beperkt tot toepassing op de huid. Kwakman: ‘De werkzame eiwitten in honing worden in het lichaam snel afgebroken, dus honing eten om van een infectie af te komen, werkt niet.’ Op de huid smeren kan wel.

Onderzoeksresultaten
Dat honing de eigenschap heeft om bacteriën te doden, was al eeuwenlang bekend, alleen was nooit echt duidelijk waarom. Paul Kwakman hoopt 1 juli op het honingonderzoek te promoveren. De resultaten zullen vermoedelijk het komend najaar beschikbaar zijn.

Meer info over Mesitran honingszalf/-gel

Bron: AMC Magazine
Door: redactie Nursing


Klinion is een merk van Mediq Medeco | © Copyright 2010 - 2015 Mediq Medeco | Disclaimer | Sitemap